O Loki


Tik pod Kraškim robom, se v osrčju Bržanije nahaja mala, a slikovita vas, Loka. Nahaja se na flišnem pobočju pod Steno, kjer najdemo več manjših kraških jam. Tu so raziskovalci našli del človeške čeljusti iz zgodnjega pliocena ali začetka aluvija.Vas Loka (nekoč Lounca) je znana že iz leta 1076, ko je cesar Henrik IV,  vas daroval škofu Freisingu. 

V času Ilirov so nad vasjo postavili gradišče, ki je služilo obrambi. Posamezne dele obrambnega zidu lahko še danes vidimo, če se sprehodimo poGriži.
Leta 1615 so Uskoki, ki so bili naseljeni pod Slavnikom, Loko izropali in požgali. Med drugo svetovno vojno je bila Loka 12. 10. 1943 zopet požgana, tokrat s strani Nemcev. Skupaj s cerkvijo je zgorel tudi župnijski arhiv, ki je bil zaradi bojazni pred požigom iz fare prepeljan v Loko. Med drugim so požgali tudi cerkvico svete Cecilije, ki je ena od le dveh cerkva v Sloveniji, ki sta posvečeni zavetnici in zaščitnici glasbe. Vaščani smo cerkev s skupnimi močmi obnovili leta 2005.Loka je ena izmed redkih vasi, ki ima še vedno svoj vaški vodovod. Ta je bil zgrajen v avstrijskem času. Okoli leta 1901 naj bi bil pod steno zajet izvir Štambrnik. Iz njega pa je bila voda napeljana v tri vodnjake v vasi.V Loki se ponašamo tudi z začetki čebelarjenja v Istri. Leta 1905 se je Ivan Sever, ob pomoči sina Andreja odločil postati čebelar. Leta 1907 je objavil svoj prvi prispevek v Slovenskem čebelarju. Zanimivo je, da je imel med panji tudi steklenega, ob pomoči katerega je proučeval življenje čebel. Čebelarjenje je prehajalo iz roda v rod, vse do leta 1987.Leta 2010 so Severjevi čebelarjenje ponovno obudili.  Trenutno imajo deset čebeljih družin.
V Loki je delovala tudi šola. Ta je bila leta 1962 pridružena Osnovni šoli Dekani kot podružnični oddelek. Delovala je vse do 31. 8. 1965, ko je bila zaradi neustreznih prostorov in prenizkega števila učencev ukinjena, učenci pa preusmerjeni v šolo na Rižano ali v Dekane.
Danes vas šteje približno 80 prebivalcev. Po dolgih letih se je vas napolnila s številnimi mladimi družinami. V povezavi s tem in z željo po druženju, so se vaščani leta 2011 združili v Kulturno, turistično, športno in izobraževalno društvo Gugo. Ime društva izvira iz starega vaškega poimenovanja za veliko uharico, ki gnezdi nad vasjo.Društvo se ukvarja s promocijo, oživljanjem in obnovo vasi, ki ji je zob časa prišel do živega. Pripravi pustovanje, v sklopu katerega obišče sosednje vasi, ob praznovanju prvega maja priredi velik kres, za semenj, drugo nedeljo v oktobru, pa tradicionalno organizira pokušino vina.


 

Ni komentarjev:

Objavite komentar